Desarrollo de la corteza cerebral en el TDAH

Posted on Actualizado enn


Los niños con TDAH seguirán presentando sintomatología en edad adulta. La Hiperactividad e impulsividad tienden a disminuir, pero los problemas de atención persisten a lo largo de los años. La incidencia de TDAH en edad adulta se encuentra cerca del 2,5% de la población y el TDAH en la edad adulta está vinculado con subempleo, malas relaciones sociales y bajo rendimiento (Pingault et al., 2011; Simon et al., 2009). Las regiones cerebrales implicadas en el control cognitivo y la atención son la corteza cingulada, la corteza prefrontal dorsolateral, y regiones corticales posteriores del precuneus y cuneus (Seidman et al, 2006; Proal et al, 2011). El adelgazamiento cortical de las regiones mediales es otro factor asociado con sintomatología de TDAH en adultos. En el TDAH también se encuentra un descenso de la activación de las conexiones de las redes frontoparietales, que tiende a persistir en la edad adulta. Los adultos con TDAH tienden a tener problemas de conducta dirigida a una meta, así como dificultad en el control cognitivo, con una pobre inhibición de respuesta frente a los estímulos. De hecho, Barkley muestra en un artículo como los adultos con TDAH tienden a tener más accidentes de tráfico y a conducir más rápido que los adultos de control. El adelgazamiento cortical no es un biomarcador pero muestra una correlación con la sintomatología del TDAH a través de los años. Una de las hipótesis para la remisión en el TDAH es la normalización funcional de la corteza cerebral. Sin embargo, se necesitan estudios más amplios para probar este tipo de hipótesis, ya algunas variables incluidas en estos estudios, como un alto cociente intelectual, podrían ser un factor de confusión. En conclusión, el estudio de Shaw et al., 2013, es un buen punto de partida para estudiar las trayectorias de desarrollo de las redes corticales que intervienen en la atención y el control cognitivo.

Si desea recibir más información o contactar con un psicólogo, rellene el formulario de consulta:

Referencias

 Pingault, J.-B., Tremblay, R. E., Vitaro, F., Carbonneau, R., Genolini, C., Falissard, B., & Côté, S. M. (2011). Childhood trajectories of inattention and hyperactivity and prediction of educational attainment in early adulthood: A 16-year longitudinal population-based study. American Journal of Psychiatry, 168(11), 1164-1170. doi:10.1176/appi.ajp.2011.10121732

Proal E, Reiss PT, Klein RG, & et al. (2011). BRain gray matter deficits at 33-year follow-up in adults with attention-deficit/hyperactivity disorder established in childhood. Archives of General Psychiatry, 68(11), 1122-1134. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2011.117

Seidman, L. J., Valera, E. M., Makris, N., Monuteaux, M. C., Boriel, D. L., Kelkar, K., … Biederman, J. (2006). Dorsolateral Prefrontal and Anterior Cingulate Cortex Volumetric Abnormalities in Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Identified by Magnetic Resonance Imaging. Biological Psychiatry, 60(10), 1071-1080. doi:10.1016/j.biopsych.2006.04.031

Shaw, P., Malek, M., Watson, B., Greenstein, D., de Rossi, P., & Sharp, W. (2013). Trajectories of Cerebral Cortical Development in Childhood and Adolescence and Adult Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Biological Psychiatry, 74(8), 599-606. doi:10.1016/j.biopsych.2013.04.007

Simon, V., Czobor, P., Bálint, S., Mészáros, Á., & Bitter, I. (2009). Prevalence and correlates of adult attention-deficit hyperactivity disorder: meta-analysis. The British Journal of Psychiatry, 194(3), 204-211. doi:10.1192/bjp.bp.107.048827

2 comentarios sobre “Desarrollo de la corteza cerebral en el TDAH

  TDAH « telepsicologiainfantil.com escribió:
  febrero 5, 2014 en 10:34 am

  […] Desarrollo de la corteza cerebral en el TDAH […]

  Gemma escribió:
  mayo 21, 2014 en 10:15 am

  Durant anys, el TDAH es va considerar un trastorn present únicament en la infantesa i adolescència, creient-se que al final de l’adolescència es produïa una remissió d’aquest o que desembocava en altres patologies. Actualment, el TDAH es considera un trastorn crònic, ja que en els anys 70 diversos estudis van demostrar que els símptomes persisteixen en una part significativa dels adults que patien TDAH en la infantesa. No obstant, els símptomes característics d’inatenció, hiperactivitat i impulsivitat, es manifesten de manera diferent en l’edat adulta (Ramos-Quiroga, Chalita, Vidal, Bosch, Palomar, Prats i Casas, 2012).

  • La inatenció és el símptoma que mostra més persistència temporal, manifestant-se amb dificultat per a organitzar-se, planificar tasques, establir prioritats, estructurar el temps i acabar tasques assignades. Els adults també es distreuen amb molta facilitat, presentant dificultats per a focalitzar i mantenir l’atenció, mostren oblits freqüents i acostumen a perdre objectes.
  • Els símptomes d’hiperactivitat són els que més remeten amb el temps, manifestant-se com una sensació interior d’inquietud motora, dificultat per a romandre assegut, moviments excessius de mans i peus i parla excessiva amb to elevat.
  • La impulsivitat mostra una continuïtat intermèdia, podent-se manifestar amb dificultats per a esperar el torn, donar respostes precipitades, interrompre d’altres persones o prendre decisions irreflexives, com canvis sobtats de feina, conductes temeràries al conduir, consum de substàncies o addiccions i explosions d’ira. Aquests símptomes poden generar greus conseqüències socials, familiars i/o legals.
  • Altres símptomes freqüents en els adults són la inestabilitat emocional i les dificultats en el control del temperament.

  Independentment de la persistència o no del trastorn, els pacients amb TDAH en la infantesa mostren una major freqüència de trastorns psiquiàtrics en l’edat adulta, sent els més comuns els trastorns de l’estat d’ànim, trastorns d’ansietat, trastorns per ús de substàncies i trastorn de personalitat antisocial.

  El TDAH en els adults continua generant una important disfunció en les diverses àrees de la vida (Ramos-Quiroga, 2009).
  • En l’àrea acadèmica, els adults amb TDAH mostren un menor rendiment acadèmic i un nivell d’estudis inferior, encara que presentin nivells d’intel•ligència normals, podent repercutir negativament en el nivell d’ingressos econòmics.
  • Referent a l’adaptació al món laboral i els problemes econòmics, els pacients amb TDAH mostren una major freqüència de dificultats laborals, observant-se un percentatge més elevat de desocupació i d’acomiadaments laborals, així com de canvis de treball continuats.
  • En les relacions interpersonals, s’observa una major freqüència de problemes en la relació de parella i en la cura diària dels fills, documentant-se més separacions i divorcis i més nombre de matrimonis. També mostren majors dificultats per a establir amistats.
  • Respecte a la conducta sexual, inicien abans les seves relacions sexuals, tenen un major nombre de parelles sexuals i fan un menor ús dels anticonceptius.
  • Els adults amb TDAH, mostren també una major freqüència de conductes delictives i antisocials, com també una predisposició més elevada a patir accidents de trànsit.

  Tal com es comenta en l’article, la simptomatologia de TDAH en els adults està associada a un aprimament cortical de les regions medials i a un descens de l’activació de les connexions de les xarxes frontoparietals. Per tant, la continuïtat d’aquests símptomes, encara que de manifestació diversa segons l’edat, pot ser causada pel retard en la maduració estructural del cervell amb la qual es caracteritza el trastorn.

  Referències bibliogràfiques

  Ramos-Quiroga, J.A, Chalita, P.J., Vidal, R., Bosch, R., Palomar, G., Prats, L. i Casas, M. (2012). Diagnóstico y tratamiento del trastorno por déficit de atención/hiperactividad en adultos. Revista de neurología, 54(1), 105-115.

  Ramos-Quiroga, J.A. (2009). TDAH en adultos: factores genéticos, evaluación y tratamiento farmacológico. Tesis doctoral. Universitat Autònoma de Barcelona.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s