Comprensió lectora i TDAH: paper de la lectura de les paraules i la memòria de trebal

Posted on


Comprensió lectora i TDAH

Tenen problemes específics de comprensió lectora els nens amb TDAH?

En l’estudi de Cain.K i Bignell.S (2014), els autors intenten trobar què relació existeix entre els símptomes de inatenció i hiperactivitat amb la comprensió lectora.

Els autors demostren, que els problemes d’atenció estan relacionats amb una baixa comprensió lectora. Aquesta relació està intervinguda per la capacitat de lectura de les paraules. En canvi una alta hiperactivitat està relacionada amb una baixa comprensió oral més que amb una baixa comprensió lectora (Cain & Bignell, 2014).

Encara que la relació entre TDAH i la capacitat de llegir paraules és coneguda, hi ha estudis que suggereixen que els problemes de comprensió lectora en el TDAH es deuen també a la dificultat de construir una representació mental de la lectura de manera coherent. Molts nens amb TDAH poden llegir de manera correcta però després no són capaces d’explicar de manera seqüencial el que han llegit. Aquestes dificultats estarien més relacionades amb problemes en la memòria de treball (Miller et al., 2013).

La inatenció també és un bon predictor de la baixa fluència en la lectura, de la baixa comprensió lectora i de la baixa capacitat general de lectura. Els nens amb conductes inatentes acostumen puntuar més baix en les proves de comprensió lectora que les nenes inatentes (Pham, 2013).

Un dels factors de risc per desenvolupar TDAH és el consum de nicotina durant l’embaràs. Nous estudis suggereixen que el consum de nicotina també està relacionat amb els nivells baixos de comprensió lectora en l’edat escolar (Cho, Frijters, Zhang, Miller, & Gruen, 2013).

Referències bibliogràfiques:

Cain, K., & Bignell, S. (2014). Reading and listening comprehension and their relation to inattention and hyperactivity. The British Journal of Educational Psychology,84(Pt 1), 108–124. doi:10.1111/bjep.12009

Cho, K., Frijters, J. C., Zhang, H., Miller, L. L., & Gruen, J. R. (2013). Prenatal exposure to nicotine and impaired reading performance. The Journal of Pediatrics162(4), 713–718.e2. doi:10.1016/j.jpeds.2012.09.041

Miller, A. C., Keenan, J. M., Betjemann, R. S., Willcutt, E. G., Pennington, B. F., & Olson, R. K. (2013). Reading comprehension in children with ADHD: cognitive underpinnings of the centrality deficit. Journal of Abnormal Child Psychology41(3), 473–483. doi:10.1007/s10802-012-9686-8

Pham, A. V. (2013). Differentiating Behavioral Ratings of Inattention, Impulsivity, and Hyperactivity in Children: Effects on Reading Achievement. Journal of Attention Disorders. doi:10.1177/1087054712473833

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s